Midt i alle udfordringerne og al elendigheden kom der også noget godt ud af det coronaprægede 2020. Flere politiske initiativer gav nemlig den grønne dagsorden ekstra momentum, og i Danske Bank satte vi større tryk på vores klimadialog med de selskaber, som vi investerer i på dine vegne.

I 2020 var klimadagsordenen faktisk det emne, Danske Banks investeringsspecialister oftest diskuterede med de selskaber, som vi investerer vores kunders penge i. Sammen med selskaberne kigger vi på, hvordan de bedst udnytter grønne vækstmuligheder og bidrager til at drive den grønne omstilling, så dine investeringer også bliver drevet i en grønnere retning.

Jacob Schmidt Johansen er seniorporteføljeforvalter i det team, der investerer i danske selskaber. Han udpeger nogle af de vigtige hændelser, der satte skub i den grønne omstilling i 2020.

”Der var EU’s såkaldte European Green Deal, der er køreplanen for grøn omstilling af EU-landenes økonomier. Den satte mere fart i bevægelsen mod et mere klimavenligt samfund. Samtidig løftede EU også sit CO2-reduktionsmål til 55 procent i 2030 og vedtog hjælpepakker med et klart grønt fokus til at genoprette økonomierne efter COVID-19. Endelig meldte USA sig ind i Parisaftalen igen, og de kommer til at øge de grønne investeringer fremover,” fortæller han.

Kommercielt rygstød til selskaber med grøn agenda

Samlet set driver initiativerne investeringer og efterspørgsel i en grøn retning. Det giver et kommercielt rygstød til de selskaber, der har de nødvendige løsninger og produkter til at gennemføre en grøn omstilling. For Danske Bank er det vigtigt at få selskaber til at reducere deres klimabelastning, og det gør vi mest effektivt igennem dialog.

”Hvis du som selskab ikke omstiller dig til den grønne omstilling, vil du på sigt være en dårlig investering, fordi det er den vej, det går. Derfor fremtidssikrer det i højere grad din investering, at selskaberne sætter fokus på grønne initiativer. Så det er godt for både klimaet og dine investeringer, når vi aktivt forsøger at skubbe selskaber i en grøn retning,” siger Jacob Schmidt Johansen, Senior Portfolio Manager

Stærke resultater for danske selskaber

Danske selskaber med en god rating inden for miljømæssige og sociale forhold samt selskabsledelse (ESG) har generelt klaret sig godt i 2020. Grønne selskaber havde særlig medvind, og Jacob Schmidt Johansen forventer, at den grønne bølge vil skabe større efterspørgsel efter deres klimaløsninger i de kommende år.

”Vi har en række danske selskaber, der er verdensledende inden for deres felt, hvilket giver dem markante fordele, der kan løfte top- og bundlinjen. Spørgsmålet er, hvordan de bedst muligt kan gribe de globale muligheder, og det diskuterer vi med ledelsen hos en lang række selskaber,” forklarer Jacob Schmidt Johansen.

Han ser, at grøn omstilling ganske enkelt er god forretning, som kommer til at drive flere og flere selskaber i en mere klimavenlig retning. Den rejse kommer han og vi fortsat til at bidrage til gennem dialog, og det gør en grøn forskel for dine investeringer.

Denne artikel udgør ikke i sig selv investeringsrådgivning. Den skal ikke ses som opfordring til at købe eller sælge finansielle instrumenter eller investeringsservices. Investering er altid forbundet med en risiko, og afkast kan være negativt. Du er selv ansvarlig for at afklare juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering for dig.

Rapport: Enormt fokus på klimadagsordenen hos selskaber

Danske Banks aktivt ejerskabsrapport for 2020 viser, at klimadagsordenen var det emne, der oftest blev diskuteret med selskaberne, som vi investerer i på vegne af kunderne.

Rapporten viser, at Danske Bank i 2020 var i dialog med i alt 525 selskaber i 42 forskellige lande om 103 ESG-emner.

Blandt de fire hyppigst diskuterede emner var CO2-udledning, energieffektivitet og energitransformation. Læs aktivt ejerskabsrapporten for 2020 her.